Dostava po celem svetu. Brezplačna dostava v Sloveniji nad 50€.
Search icon

PRŠICE PRELKE (SPIDER MITES): ZNEBITE SE JIH NA ENOSTAVEN NAČIN

Pršice prelke so eden od običajnih škodljivcev na rastlinah in povzorčajo težave marsikateremu vrtnarju. So sposobni hitrega razmnoževanja, zato je potrebno ukrepati kar se ,da hitro. Napadajo cvetje kot tudi zelenjavo. Spadajo med skupino pajkovcev, ki je tesno povezana s pajki in klopi. Zelo so majhni, potrebovali boste povečevalno steklo, da si jih dobro ogledate.  Na spodnji strani listov so majhne bele pikice, če jih dobro pogledate se te majhne pikice premikajo. Ponavadi se pojavijo v poletnih mesecih, saj jim odgovarja toplo in suho vreme. Pršice prelke lahko dobimo na veliko načinov, zato nikoli ne bomo točno vedeli od kje smo jih prinesli. Najbolj pogosto jih prinesemo domov v kakšni nesterilni zemlji ali v sadikah, ki smo jih kupili v trgovinah.

Spodaj je predstavljenih nekaj naravnih receptov kako se znebiti pršice prelke

Navadna voda

Voda je preprosta in učinkovita metoda za odstranjevanje pršic, saj potrebujete le pršilko in vodo. Od blizu poškropite rastline, s pritiskom boste pršice in jajčeca odstranili iz listov. Posebej bodite pozorni na spodnjo stran listov.

Voda z limono

Limonin sok zmešajte z vodo v razmerju 2:3. Najbolje je, če uporabimo svež limonin sok. Raztopino vlijte v pršilko in poškropite rastline.

Mešanica alkohola in vode

Zmešajte alkohol in vodo v razmerju 1:1. Vlijte v pršilko in poškropite rastline. Prepričajte se, da poškropite vse liste.

Rdeče mravlje

Rdeče gozdne mravlje imajo v zadku mravljično kislino. Hranijo se s pršicami in jih bodo hitro odstranili. Okrog rastlin posujte malo sladkorja, saj bo pomagal mravlje obdržati okrog rastlin. Mravlje bodo hitro zamenjale sladkor za pršice in problem bo rešen.

 Čili in česen

Čili vsebuje kapsaicine ,ki vplivajo na živčni sistem pršic, Jih ne ubije ampak jih odvrača. Medtem, ko je česen smrtonosno orožje za pršice. Združite čili in česen in se za vedno znebite pršic na svojih rastlinah. Dodajte 1 strok zmletega česna ter eno čajno žličko mletega suhega čilija (kajenski čili, habanero,…) na  1 liter vode. Mešanico dobro premešajte in pustite stati vsaj 30 min. Raztopino precedite in  vlijte v pršilko ter poškropite rastline. Pri škropljenju nujno uporabljajte zaščitne rokavice, očala in masko.

Redno preglejujte svoje rastline in kot preventivo uporabljajte katerega od zgoraj naštetih naravnih pripravkov in se za vedno znebite pršice prelke.

 

Bodite na tekočem

Prijavi se na novice in prejmi 10% popust

Bodite obveščeni o aktualnih akcijah in nasvetih