Dostava po celem svetu. Brezplačna dostava v Sloveniji nad 50€.
Search icon

SIMPTOMI POMANJKANJA HRANIL PRI RASTLINAH

Se vam je že pri kateri rastlini dogodilo, da je rasla počasneje kot bi bilo zanjo to normalno? Ste že opazili porumenele liste in/ali so le-ti pričenjali odpadati? Poznate hranilo, ki omogoča rastlinam nastanek debelejših listov, ki so neprepustni za insekte in je rastlina tudi veliko bolj odporna na temperaturna nihanja? V kolikor imate vrt in želite spoznati odgovore na zgornja vprašanja je ta članek pravi za vas.

MAKRO IN MIKRO HRANILA

Makrohranila in mikrohranila so bistveni mineralni elementi, potrebni za rast rastlin. Predpone kot sta makro in mikro uporabljamo za opis količine, ki je potrebna za optimalno rast, pri čemer makro pomeni več, mikro pa manj. Torej, ko slišite izraz mikro-makro, pomislite na prehrano rastlin.

VNOS IN POMANJKANJE HRANIL PRI RASTLINAH

Pri razmišljanju o prehrani rastlin je potrebno vedno upoštevati eno besedo to je sinergija. Pri razpravljanju o makrohranilih in mikrohranilih, je potrebno poudariti, da nobena snov, kljub količini, ki je potrebna za optimalno rast, ni bolj ali manj pomembna od druge. Pomemben je kompleksen in sinergijski odnos med vsemi hranili in mikroorganizmi v tleh.

Naslednji dejavnik, kot je pH tal, lahko vpliva tudi na biološko uporabnost nekaterih hranil. Najbolje je, da se pred sezono tla testira, preden uporabljamo kakršnokoli gnojilo ali hranilo. Tako bomo točno vedeli kaj rastline potrebujejo in česa ne, ter zagotovili optimalno rast rastlin.

DUŠIK (N)

Rastline potrebujejo dušik, da tvorijo aminokisline, ki gradijo beljakovine. Beljakovine so bistvene za življenje rastlin in opravljajo številne funkcije znotraj rastlin. Beljakovine so odgovorne za sintezo DNK genetskega materiala ali navodil, ki so potrebne za rast rastlin. Proteini zagotavljajo strukturno podporo v celičnih stenah in so sestavni del “transporta” hranil in encimskih reakcij. Rastline, ki imajo porumenele liste, lahko kažejo znake pomanjkanja dušika.

Pomanjkanje dušika

FOSFOR (P)

Fosfor je eden izmed ključnih elementov za fotosintezo in rast rastlin. Če ugotovite, da rastline rastejo počasi in opazite, da se listje spreminja iz živahne zelene barve v zeleno-vijolično bravo, je lahko krivo pomanjkanje fosforja.

Pomanjkanje fosforja

KALIJ (K)

Kalij je bistveni element za sintezo beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob. Potreben je tudi za pravilno delovanje klorofila in drugih encimov, ki sodelujejo pri fotosintezi. Prvi znaki pomanjkanja kalija na rastlinah se pokažejo na robovih listov rumeno-rjave barve.

Pomanjkanje kalija

Pomanjkanje kalija

MAGNEZIJ (MG)

Magnezij je potreben za tvorbo klorofila, encimsko aktivnost in uporabo ogljikovih hidratov in maščob. Pomanjkanje magnezija se lahko kaže kot odpadanje listov, kloroza ali porumenelost listov.

Pomanjkanje magnezija

Pomanjkanje magnezija

ŽVEPLO (S)

Žveplo je bistvenega pomena za tvorbo določenih aminokislin. Prav tako je potrebno za tvorbo številnih encimov in rastlinskega klorofila. Svetlo zeleni listi lahko kažejo na pomanjkanje žvepla.

Pomanjkanje žvepla

Pomanjkanje žvepla

KALCIJ (CA)

Kalcij je potreben za prenos hranil, strukturno podporo, encimsko aktivnost in delitev celic. Pri nekaterih rastlinah je kalcij potreben za boljše črpanje dušika in drugih hranil. Pomanjkanje kalcija se lahko kaže kot počasna rast rastlin ali pojav črnih pik na listih.

Pomanjkanje kalcija

Pomanjkanje kalcija

MIKROHRANILA

ŽELEZO (FE)

Železo deluje kot katalizator za nastanek klorofila. Železo je pomembno tudi pri številnih encimskih reakcijah. Pomanjkanje se lahko pojavi kot kloroza ali počasna rast.

Pomanjkanje železa

Pomanjkanje železa

MANGAN (MN)

Mangan je potreben za fotosintezo, celično dihanje rastlin in uporabo dušika. Pomanjkanje mangana se pokaže na listih, ki postanejo beli in odpadejo. Lahko se pojavijo tudi madeži na listih (rjavi, sivi ali črni).

Pomanjkanje mangana

Pomanjkanje mangana

BOR (B)

Bor je pomemben za številne funkcije pri rasti rastlin, in mora biti vedno prisoten v tleh. Pomemben je za strukturno podporo, hormonsko aktivnost, transport hranil, boljše absorbiranje kalcija in boljše cvetenje. Pomanjkanje se lahko pokaže pri odpadanju cvetov, listi pa postanejo drobljivi, debelejši in zviti.

Pomanjkanje bora

Pomanjkanje bora

CINK (ZN)

Cink je potreben za tvorbo encimov in encimske reakcije. Bistven je za hormonsko aktivnost, nastanek beljakovin in uporabo ogljikovih hidratov. Pomanjkanje cinka lahko privede do pomanjkanja železa. Simptomi se lahko pojavijo kot pikčasti in klorotični listi.

Pomanjkanje cinka

Pomanjkanje cinka

BAKER (CU)

Baker je bistvenega pomena za metabolizem dušika in se zato ponavadi nahaja v bližini koreninskega sistema. Prav tako je sestavni del nekaterih encimov in encimskih dejavnosti. Pomanjkanje se lahko pojavi na rastlinah z nagubanimi konicami listov ali rjavimi listi.

Pomanjkanje bakra

Pomanjkanje bakra

MOLIBDEN (MO)

Molibden je potreben za uporabo dušika in beljakovin. Je sestavina encima, ki pretvori dušik dostopen rastlini. Potrebujejo ga tudi bakterije, ki vežejo dušik v korenine. Rastline, ki imajo pomanjkanje Molbidena, lahko prenehajo rasti ali imajo klorotično zvite liste.

Pomanjkanje molibdena

Pomanjkanje molibdena

KOBALT (CO)

Kobalt je bistvenega pomena za izkoriščanje dušika in za bakterije, ki vežejo dušik v koreninski sistem. Pomanjkanje kobalta se lahko pokaže, kot pomanjkanje dušika, kloroza ali počasna rast.

SILICIJ (SI)

Silicij najdemo v celičnih stenah rastlin. Če ima rastlina dovolj zaloge Silicija, lahko ustvari močne in debele celične stene, ki so neprepustne za insekte, hkrati pa so rastline veliko bolj odporne na temperaturne spremembe. Izredno dober vir Silicija je tudi gnojilo BIG PLANT, ki zelo ojača celične stene rastlin.

Sedaj, ko poznate hranila in vzroke za spremembe na rastlinah pa kar pogumno zavihajte rokave in se posvetite svojim rastlinam, te vam pa bodo vašo pozornost vrnile z boljšim in večjim pridelkom. V kolikor imate kakšno dodatno vprašanje nam lahko pišete na info@organicsnutrients.com in vam z veseljem odgovorimo.

Uživajte pri vzgoji vaših rastlin,

ekipa organicsnutrients.com

 

Bodite na tekočem

Prijavi se na novice in prejmi 10% popust

Bodite obveščeni o aktualnih akcijah in nasvetih