Dostava po celem svetu. Brezplačna dostava v Sloveniji nad 50€.
Search icon

VZGOJA DOMAČE PAPRIKE

Na svetu obstaja na stotine sort sladke, blage in pekoče paprike, ki se uporabljajo za kulinarične zadeve. Po paradižniku je paprika najbolj pribljubljena zelenjava, ki jo goji skoraj vsak vrtnar. Na vrtovih najdemo blage, pekoče, zelo pekoče, sladke, ruemene, rjave, vijolične ali tradicionalne zelene paprike.

Tudi, če imamo enake razmere za rast, je lahko paprika bolj problematična za vzgajanje, kot paradižnik. Čeprav sta ponavadi obe rastlini posajeni skupaj, lahko že rahle spremembe vremena (predvsem dež) vplivajo na rast paprike, medtem ko paradižnik raste še naprej. Paprika izhaja iz Mehike, Srednje Amerike in Južne Amerike. Rastline, ki uspevajo v tem delu sveta, rastejo pri veliko sončnih žarkih, visokih temperaturah in suhem zraku.

Paprika

Papriko je poimenoval Christoper Columbus in jo prinesel v Evropo. Ime paprika je v tistem času v Evropi veljala za vse pekoče in ostre začimbe, Ime capsicum pa se je hitro širilo po Evropi. Ime Capsicum se največkrat uporablja pri pekoči papriki rodu Chili, ki izhaja in Srednje Amerike. Paprike bi lahko šteli za sadje, saj prav tako zrastejo iz cvetov in imajo semena, vendar jih zaradi nizke vsebnosti sladkorja uvrščamo med zelenjavo.

VZGOJITE PAPRIKE IZ SEMEN V ZAPRTIH PROSTORIH

Rastline paprike, kupljene v trgovinah, lahko ob presaditvi na vaš vrt skrivnostno porumenijo ali se preprosto posušijo. Če predvidevamo, da so brez bolezni je lahko krivec slabo vreme, preveč sončne svetlobe, PH zemlje, vlaga ali premalo hranil. Najboljši način, da se vam vse to ne zgodi je, da si vzgojite svoje paprike iz semen na svojem domu. Približno 8-9 tednov pred zadnjo zmrzaljo (nekje 15. maj). Ko semena kalijo, jim moramo zagotoviti čimbolj topel prostor (25-30 C), da zagotovimo hitro kalitev semen, saj so sadike ponavadi boljše, če imamo dobro in hitro kalitev.

PRESADITE PAPRIKO NA VRT

Vsaj en teden, preden papriko presadite na vrt vam priporočamo, da papriko začnete navajati na zunanje razmere in jih vsak dan postavite za nekaj ur v naravo. Če paprike posadimo direktno iz notranjih prostorov bodisi izpod luči ali okenskih polic, jih preveč izpostavimo sončni svetlobi. Rastline doživjo prevelik šok, saj smo jih prej imeli v nadzorovanih razmerah. Paprika za dobro rast potrebuje veliko gnojenja, zato priporočamo organsko gnojilo Big plant in Power plant. Big plant posipamo okrog rastlin 1x na mesec, s Power plant-om pa gnojimo 1-2x na teden.

PAPRIKE SO OBČUTLJIVE NA NIZKE TEMPERATURE

Papriki ustrezajo tople temperature zraka, kar se posledično pozna na rasti. Če boste opazili, da paprike ne rastejo, tako kot bi si želeli, je lahko eden izmed krivcev tudi nizka poletna temperatura. Paprike rastejo optimalno, ko se dnevne temperature gibljejo med 25 in 30 stopinj C, nočne pa okrog 20 stopinj C. Če paprike prehitro posadimo na vrtove in pridejo nikze temperature jih moramo obvezno zaščititi pred zmrzaljo. Za neučakane vrtnarje priporočamo tudi, da pripravljena tla pokrijete s črno folijo, saj se bo temperatura tal dvignila za kar nekaj stopinj C.

KAKO POGOSTO JE PAPRIKO POTREBNO ZALIVATI?

Paprike ne potrebujejo veliko vode, zato jih vsak teden enkrat močno zalijte, da ustvarijo globoke korenine. Preveč vode povečuje možnost glivičnih okužb, ampak spet premalo vode pa lahko povzroči, da so paprike grenkega okusa.

BOLEZNI PAPRIKE

Večina bolezni paprike izhaja iz glivične ali bakterijske okužbe, običajno zaradi prevelike vlage v zraku. Možno je tudi, da smo imeli okožene paprike že predhodno leto in so nekoristne  bakterije in glive ostale v naših tleh. Kolobarjenje zmanjšuje možnost okužbe, ampak jih popolnoma ne moremo preprečiti, saj so paprike dovzetne za ene in iste okužbe. Če imate težave z glivičnimi ali bakterijskimi okužbami, poiščite bolj odporne sorte paprike.

POBIRANJE PAPRIKE

Vse paprike se v trgovini pojavijo zelene barve. Nato se skladiščijo, tako dolgo dokler ne dobijo svoje prave barve, saj šele takrat razvijejo pravi okus. Tudi vrtnarjem predlagamo, da paprike potrgajo preden se obarvajo, seveda ko so polne velikosti in tako omogočijo rastlini da proizvede še več plodov. Če shranjujete semena, shranite semena iz prvih plodov rastline, saj bodo to najboljša semena. Shranjevanje semen paprike je neverjetno enostavno. Papriko prerežite na polovico in postrgajte semena. Semena pustite nekaj dni na papirnati brisački in jih položite v kakšno papirnato ovojnico z imenom, da boste naslednje leto vedeli katero seme je. Optimalno je, da jih hranite v hladilniku, zaradi boljše kaljivosti ni pa nujno, saj jih lahko hranite tudi na sobni temperaturi. Semena so lahko stara do treh let.

ZAKAJ UŽIVATI PAPRIKO?

Zmanjšajte tveganje za nastanek raka dojk

Najnovejše raziskave so pokazale, da ženske, ki redno uživajo papriko v svojih obrokih zmanjšajo možnost raka dojk za neverjetnih 17 %.

Preprečuje artritis

Zelena, rdeča, rumena ali katerakoli druga paprika vsebuje izjemno veliko količino vitamina C. Študije so pokazale, da so ljudje s pomanjkanjem vitamina C imeli kar do trikrat večje tveganje za artritis, kot tisti z optimalno količino vitamina C.

Nadziranje holesterola

Tukaj pridejo v poštev pekoče sorte paprike (čili). Vsebujejo kapsaicin, kateri ob rednem uživanju pomaga uravnavati holesterol v krvi. Bolj pekoč je čili več kapsaicina vsebuje.

Topi maščobe

Pekoča ali sladka paprika lahko pomagata pri zmanjševanju telesne teže. Pekoča paprika vsebuje kapsaicin, kateri pospešuje metabolizem. Tudi v sladki papriki najdemo podobno snov kapsaicinu imenovano CH-19 in ima podobne pozitivne učinke na kurjenje maščobv telesu, seveda brez pekočih ustnic.

 Varuje srce in preprečuje možgansko kap

Vse vrste paprike vsebujejo veliko vitaminov B, nekatere sorte manj druge več. Raziskave japonskih znanstenikov so dokazale, da ljudje ki redno uživajo papriko bistveno zmanjšajo tveganje za bolezni srca in ožilja, ter možgansko kap.

PA ŠE EN NASVET

Če ste pobrali še nezrelo papriko, vam predlagamo, da jih odložite poleg jabolk,saj bodo ta sprožila hitrejše zorenje .

Domača bio paprika
Bodite na tekočem

Prijavi se na novice in prejmi 10% popust

Bodite obveščeni o aktualnih akcijah in nasvetih