Dostava po celem svetu. Brezplačna dostava v Sloveniji nad 50€.
Search icon

Kako začeti organski vrt iz nič?

Kako začeti organski vrt iz nič?

Ste si kdaj želeli ustvariti organski vrt? Ali pa ste morda razmišljali o gojenju zelišč, zelenjave ali celo rož v svojem domu? No, zdaj lahko!

Za pridelavo hrane ne potrebujete posebnih veščin ali predhodnih izkušenj, saj se lahko vse naučite sproti. Potrebujete le malo prostora, nekaj semen in nekaj orodja.

Ta članek vam bo pokazal, kako do svojega organskega vrta. Nadaljujte branje za več informacij!

Kakšne so prednosti organskega vrtnarjenja?

Organsko vrtnarjenje ima veliko prednosti pred konvencionalnim vrtnarjenjem. Bolje je tako za vaše zdravje kot za okolje. Tukaj je le nekaj razlogov, zakaj je tako koristno:

 • Podpirate življenje žuželk, ptic in drugih vrtnih organizmov
 • Pridelujete bolj zdravo hrano za vas in vašo družino
 • Vaša tla bodo ostala zdrava, saj ne boste uporabljali umetnih gnojil
 • Boljši življenski slog
 • Preprečujete izgubo zgornjega sloja zemlje (erozija)

Kako do svojega organskega vrta?

Gojenje vašega organskega vrta zahteva nekaj truda. Potrebujete  parcelo za vrt ali visoke grede, nekaj semen in nekaj osnovne opreme.

Če želite začeti gojiti svoj organski vrt, sledite tem korakom:

 1. Izberite mesto, ki ga zlahka dosežete. Če je mogoče, izberite območje, kjer boste lahko uživali tudi v preživljanju časa na prostem.
 2. Pripravite parcelo tako, da očistite plevel in ostanke. Odstranite vse kamenje ali druge predmete, ki bi lahko poškodovali vaše rastline. Ko posadite rastline pa poskrbite za zastirko okrog njih in na potkah. Zastirka poskrbi za rodovitno zemljo in vlažna tla v vročih dneh.
 3. Prepričajte se, da so tla ravna. Tako lahko svoje rastline zalivate, brez, da vam voda odteka.
 4. Posejte svoja semena. Za sajenje semen izberite sončno mesto. Poskrbite, da dobijo dovolj svetlobe, da uspevajo ter na začetku dovolj vode, da vzklijejo.
 5. Sadike redno zalivajte. Ne dovolite, da se izsušijo. To lahko povzroči, da njihovi listi ovenejo.
 6. Ko so vaše rastline pripravljene in dovolj velike, jih presadite na njihova stalna mesta. Če jih vzgojite v začetnih lončkih in kasneje presadite na vrt bodo rastline vzpostavile večje korenine in bodo imele več plodov ali cvetov.
 7. Še naprej redno zalivajte in hranite svoje rastline do časa žetve. Ne pozabite, da ne uporabljate sintetičnih gnojil in kemičnih razpršil. Namesto tega poskusite uporabiti organska gnojila Organics Nutrients in naravne metode zatiranja škodljivcev.
 8. Rastline moramo redno gnojiti, saj za dobro rast in velik pridelek potrebujejo hranila.

Katere rastline lahko gojite v svojem organskem vrtu?

Ko izbirate, katere vrste rastlin boste gojili na svojem ekološkem vrtu, se prepričajte, da ustrezajo vašemu podnebju. Nekatere rastline se dobro obnesejo pri toplih temperaturah, druge pa v hladnejšem vremenu.

Najpogostejše vrste rastlin, ki jih gojimo v ekološkem vrtu, so:

Zelišča

To so rastline, ki jih je enostavno gojiti in zagotavljajo odlične okuse in arome. So odlični dodatki juham, solatam in omakam.

Zelišča lahko gojite tako v zaprtih prostorih kot zunaj. Vendar, če živite v hladnem območju, lahko razmislite o tem, da rastline posadite notri, preden jih premaknete ven.

Zelenjava

To so hranljiva živila, ki jih lahko uživamo surova ali kuhana. Sem sodijo paradižnik, paprika, kumare, solata, čebula, korenje in krompir.

Vaš ekološki vrt vam bo koristil, če boste na svoj vrt dodali to zelenjavo. Ne samo, da vam bodo dali več možnosti za hrano, ampak bodo tudi izboljšali kakovost vaše zemlje.

Sadje

To vključuje jagode, jabolka, hruške, breskve, slive, češnje in citruse. To so okusne dobrote, v katerih lahko uživate skozi vse leto.

Sadne rastline bodo vašemu vrtu dodale neizmerno lepoto. Poleg okusnega sadja bodo pritegnile tudi koristne žuželke, kot so čebele in metulji.

Rože

Ti čudoviti cvetovi privabljajo metulje in kolibrije. Lepo so videti tudi, če jih postavite v cvetlične lončke ali viseče košare.

Obstaja veliko različnih vrst rož, ki jih lahko posadite na svojem ekološkem vrtu. Tukaj so najboljši za gojenje:

 • Lilije
 • Dalije
 • Cinija
 • Sončnice
 • Astra
 • Ognjiči

Povzetek

Ekološko vrtnarjenje je čudovit konjiček, ki vam omogoča pridelavo zdravih pridelkov brez škode za okolje. Je tudi zabavna dejavnost, ki jo lahko izvajamo z otroki.

Če še nikoli niste vrtnarili, je pomembno, da se naučite, kako začeti z ekološkim vrtom. Upoštevajte zgornje nasvete, da začnete s tem nagrajujočim projektom, in uživali boste v svežih izdelkih vse leto.

Bodite na tekočem

Prijavi se na novice in prejmi 10% popust

Bodite obveščeni o aktualnih akcijah in nasvetih