Dostava po celem svetu. Brezplačna dostava v Sloveniji nad 50€.
Search icon

Kako urediti svoj vrt na majhnem balkonu

Vrtnarjenje je hobi, ki bi ga moral poskusiti vsak vsaj enkrat v življenju. Vendar pa vsi ljudje nimajo dostopa do velikih vrtov, kjer lahko gojijo rastline in zelenjavo.

Nekateri ljudje se morajo namesto tega zadovoljiti z majhnimi balkoni ali terasami. To vam ne preprečuje, da začnete z vrtnarjenjem in si ustvarite svoj čudoviti vrt, čeprav nimate veliko prostora.

Ta članek vam bo pokazal, kako začeti urejati svoj balkonski vrt. Prav tako vas bo naučil o najboljših vrstah rastlin za uporabo pri gojenju lastne hrane.

Kako začeti vrt na majhnem balkonu?

Ko živite v majhnem stanovanju, se morda zdi, da ne boste mogli imeti svojega vrta. Vendar pa boste kmalu videli, da lahko pridelate prav toliko sadja in zelenjave kot tisti, ki živite v večjih domovih.

Svoj balkon lahko uporabite za gojenje zelišč in zelenjave. Za lepši videz vaše terase pa lahko posadite tudi rože.

Spodaj so navedeni koraki za ustvarjanje lepega vrta na majhnem balkonu:

  1. Izberite rastline, ki dobro uspevajo v majhnih prostorih

Prva stvar, ki jo morate vedeti, preden se lotite kakršnega koli vrtnarskega projekta, je najprej vedeti, kakšne rastline bodo uspevale na vašem območju.

Če živite na območju z mrzlimi zimami, morate izbrati rastline, ki prenesejo nizke temperature in obratno.

Ko izbirate rastline za balkon, morate vedno upoštevati sončno svetlobo, ki jo vaše rastline prejemajo. Če živite na sončni legi, lahko brez težav gojite paradižnik, papriko, kumare, jajčevce, melone itd.

Če pa živite v senčnem kraju, se boste morda želeli odločiti za druge rastline, kot so bazilika, peteršilj, zelena solata, špinača, ohrovt, brokoli, korenje in čebula.

Vrt na balkonu
Vrt na balkonu
  1. Ustvarite načrt, preden začnete projekt

Preden kar koli posadite, morate narediti načrt, da boste vse spremljali. Na ta način se lahko izognete zapravljanju časa in denarja z nakupom semen in rastlin in kupite samo tiste rastline in semena, ki vam ustrezajo.

  1. Posadite svoja semena v lončke

Notranji in balkonski vrtovi se pogosto začnejo v lončkih. Ti lončki so lahko izdelani iz gline, plastike ali v najboljšem primeru bio razgradljivi lončki.

Pomembno je upoštevati, da pri sajenju semen v lončke nikoli ne smete uporabiti zemlje za večje rastline, saj so ponavadi zelo bogata z gnojili. Namesto tega uporabite mešanico za sadike, ki vsebuje šoto, vermikulit, perlit in majhen delež gnojila.

Ko imate pripravljene lončke in mešanico substrata za sadike, lahko začnete saditi semena. Prepričajte se, da jih posadite enakomerno.

Navpični vrt na balkonu
Svoj vrt na balkonu lahko postavite tudi navpično

 

  1. Poskrbite za pravilno zalivanje in hranjenje svojih rastlin

Ko posadite semena, jih morate redno zalivati, dokler ne vzklijejo. Ko začnejo rasti, jih morate še naprej zalivati ​​glede na njihove potrebe.

Glavno pravilo je, da je zemlja vlažna, vendar ne preveč mokra. Pri zalivanju raje uporabite pršilko in škropite (vsaj na začetku rasti).

Poskrbeti morate tudi za prehranske potrebe svojih rastlin. Te zahteve večinoma izpolnjuje mešanica za sadike. Priporočamo pa, da na začetku dodate Mykorizo premium za velik koreninski sistem, med substrat zmešate organsko gnojilo Big plant in tekoči dodatek Big Start. S tem boste povečali koreninski sistem rastlin, kar se bo kasneje poznalo pri večjem donosu pridelkov. Najbolj pomembno za zdrave in močne rastline je, da jim dodamo gnojila že na začetku rasti. S tem imamo kasneje manj težav z različnimi boleznimi in večji pridelek.

Untitled design5 1
Gnojenje na začetku rasti je zelo pomembno
  1. Svoje pridelke poberite pravočasno

Pobiranje vaših pridelkov ob pravem času zagotavlja, da boste kar najbolje izkoristili svoj trud. Če boste čakali predolgo, tvegate, da boste izgubili del pridelka zaradi prekomernega zorenja.

Da bi zagotovili, da se to ne zgodi, vsak dan pregledujte svoje rastline. Prav tako morate biti pozorni na to, koliko svetlobe dobijo.

Če rastline nimajo dovolj svetlobe, jih premaknite bližje oknom ali namestite dodatno osvetlitev. To jim bo pomagalo, da bodo ostale zdrave in donosne

Povzetek

Življenje v mestih ima svoje prednosti. Omogoča nam dostop do številnih različnih objektov. Vendar to tudi pomeni, da imamo manj prostora za pridelavo lastne hrane.

Na srečo obstajajo načini, kako kar najbolje izkoristiti omejen prostor. Po zgornjih nasvetih lahko na majhnem balkonu ustvarite čudovit vrt.

Vključili smo vse informacije, ki jih potrebujete za vrtnarjenje na balkonu. Upamo, da vam bo koristilo!

Vrt na balkonu
Vrt na balkonu

Hvala za branje!

Bodite na tekočem

Prijavi se na novice in prejmi 10% popust

Bodite obveščeni o aktualnih akcijah in nasvetih