Dostava po celem svetu. Brezplačna dostava v Sloveniji nad 50€.
Search icon

Z MYKORIZO PREMIUM DO 400% VEČJIH KORENIN

 

Kaj pravzaprav pomeni izraz MIKORIZA?  Odnos med mikoriznimi glivami in rastlinami je pravilo v naravi in ne izjema. Mikoriza so glivice, ki tvorijo simbiotski odnos s skoraj vsemi rastlinami. Rastline se zanašajo na mikorizne glive, ki jim pomagajo pri pridobivanju hranil in vlage. Kolonizirajo se na koreninah rastlin in segajo zelo daleč v zemljo. Koreninski sistem se rastlinam lahko poveča tudi do 400 krat, če so v tleh prisotne mikorizne glive.

 

Mikoriza je na svetu prisotna že več milijonov let in je ena od skrivnosti zakaj so deževni gozdovi tako bujni in polni življenja tudi brez umetnih gnojil in pesticidov, na katere se kmetje zanašajo v sodobnem kmetijstvu. Pravzaprav so mikorizne glive postale ključnega pomena za preživetje nekaterih rastlinskih vrst, zlasti tistih, ki imajo težave s koreninskim sistemom. Te težve lahko vključujejo zakrnele, debele ali nerazvite korenine, posledično rastline ne morejo učinkovito črpati vode ali hranil.

MIKORIZA, ČUDEŽNE GLIVE

Mikorizne glive so dobile ime po dveh grških besedah:

  • Mycos – glive in
  • Rhiza – korenine

V dobesednem prevodu je mikoriza koreninska gliva, ki živi v koreninah rastlin.

Mikorizne glive živijo v sožitju z rastlinskimi koreninami, saj brez njih ne morejo dobro preživeti. Hranijo se z ogljikovimi hidrati (sladkorji) in drugimi odpadnimi elementi, ki jih izločajo korenine rastlin. Mikorizne glive postanejo razširitev korenin za rastlino, rastline tako lahko učinkoviteje dostopajo do vseh elementov, ki so prisotni v tleh. Vse skupaj postane simbiotski sistem, ki zagotavlja robustne in zdrave rastline.

95 % vseh znanih rastlinskih vrst ima vsaj eno vrsto mikoriznih gliv, ki kolonizirajo njene korenine.

Obstajata dve vrsti mikoriznih gliv to sta :

ECTO mikorizne glive ali ectotrofne mikorizne glive. So mikorizne glive, ki ustvarjajo plašč hif okoli polnega koreninskega sistema ( hifi so posamezni prsti glivičnega micelija, ki se razprostira v zemljo). Ponavadi so obdane s korninami dreves, kot so hrasti in vrbe in so tudi osnova za gojenje gojenih gob.

ENDO mikorizne glive so glive ki prodrejo v koreninski sistem, ter se hranijo s sladkorji in ogljikovimi hidrati, ki jih zagotavljajo rastlinske celice. To navidezno parazitsko prehranjevalno vedenje je zelo koristno za rastline, saj ENDO mikorizne glive sprostijo mineralne elemente in hranila, ki so potrebna za rastline. ENDO mikorizne glive delujejo kot pomožne celice in rezerve rastlin, za shranjevanje hranil in vode rastlin, potrebnih za kasnejšo uporabo. Razmnožujejo se s pomočjo gostiteljske rastline.

ZAKAJ DODAJATI MIKORIZNE GLIVE V ZEMLJO?

Neobdelana tla so polna mikoriznih gliv in organizmov v tleh. Problem se pojavi, ko so tla v večini urbanih krajin bila degradirana do te točke, da je mikorizna in mikrobna aktivnost močno ogrožena. Z dodajanjem mikoriznih gliv v zemljo ponovno aktiviramo njihovo rast.

 

MYKORIZA premium

V podjetju Organics nutrients ponujamo pripravek MYKORIZA premium. Vsebuje 9 vrst Endo mikoriznih gliv in 9 vrst Ecto mikoriznih gliv. Zraven tega vsebuje še ogromno koristnih mikroorganizmov, bakterij, glive Trichoderma in elemente v sledovih. Več o produktu si lahko preberete na naši spletni strani.

7 razlogov zakaj uporabljati Mykorizo premium:

  • Poveča rast korenin (tudi do 400%)
  • Poveča vnos hranil
  • Zagotavlja optimalen vnos fosforja
  • Poveča pridelek
  • Lahko se uporablja za organsko pridelovanje
  • Poveča absorbcijo vode
  • Poveča odpornost na sušno obdobje

 

S pomočjo pripravka Mykoriza premium bodo vaše rastline donosnejše, bolj zdrave in kvalitetnejše. Močan koreninski sistem vam bo zagotavljal bolj odporne rastline, hkrati pa se bo zmanjšala tudi potreba po gnojenju, kajti rastline lažje dostopajo do vseh elementov v zemlji. Saj poznate rek » kakor spodaj, tako zgoraj«.

Mykoriza premium

 

Bodite na tekočem

Prijavi se na novice in prejmi 10% popust

Bodite obveščeni o aktualnih akcijah in nasvetih