Dostava po celem svetu. Brezplačna dostava v Sloveniji nad 50€.

PRIPRAVA ZEMLJE ZA NAJBOLJŠI PRIDELEK

V spodnjem članku smo pripravili 11 nasvetov, ki vam bodo pomagali pripraviti zemljo za najboljši pridelek prilagojen vašim razmeram in potrebam. Izvedeli boste kako pripravite svoj vrt, zakaj so zdrava tla osnova zdravih rastlin, kako izboljšamo tla in zemljo. Dotaknili se bomo tudi dobrih praks za prekopavanje zemlje in izbiro vaših rastlin, kdaj je pravi čas za sajenje v zemljo in pomen zalivanja še posebej v zgodnji fazi rasti, ko korenine še niso dobro razvite. Zaključili pa bomo s pomenom vztrajnosti, ki se nam povrne z obilnim pridelkom.

PRIPRAVITE SVOJ VRT

Priprava vrta za setev in sajenje je delo v zgodnji pomladi. Od trenutka, ko zmrzal popusti, večina vrtnarjev ne more zadržati svojega navdušenja. Počakajte malo dlje, na zgodnje spomladansko sonce, potem pa veselo na delo. Preden pričnete z vrtnarjenjem najprej pripravite kos zemlje. Lahko, že imate svoj zelenjavni ali sadni vrt, če pa ga še nimate, »žrtvujte« kos vaše trate in si ustvarite lasten vrt. Kos trate ali travnika je odličen kraj za zelenjavni ali sadni vrt, saj trava hrani hranila v tleh. Zgornji del trate odstranite, tako da imate spodaj čisto zemljo. Trato lahko zavržete na kompost. Če ste doma v bloku, prav tako lahko ustvarite svoj vrt na balkonu, možnosti je veliko.

ZDRAVA TLA SO OSNOVA ZDRAVIH RASTLIN

Tla so sestavljena iz preperele kamnine, organskih snovi, vode in zraka. Skrita »magija« v zdravi zemlji so organizmi – majhne živali, žuželke, mikrobi in mikroorganizmi. Ti organizmi uspevajo, ko so drugi elementi v zemlji v ravnotežju.

Morda imajo nekateri srečo z dobro zemljo na vrtu, vendar večina ljudi nima take sreče. Ampak ne obupajte, saj lahko vašo zemljo enostavno izboljšate. Če je vaša zemlja preveč kamnita, peščena ali preveč kisla jo lahko vedno izboljšate, spodaj preberite kako.

KAKO IZBOLJŠAMO PEŠČENA TLA?

V peščenih tleh so običajno prisotni kamniti delci, ki ustvarjajo veliki zračni prostor, kar povzroča, da voda hitreje odteče. Hranila se pogosto dovajajo z vodo, zato voda ne sme odteči takoj, saj rastline ne morejo optimalno absorbirati hranil. Zaradi tega so peščena tla revna s hranili. V peščenih tleh je prisotnega veliko zraka, kar tudi ni ugodno za mikrobe. Zaradi tega mikrobi zelo hitro porabijo organsko snov.

KAKO IZBOLJŠAMO PEŠČENO ZEMLJO?

Peščeni zemlji dodajajte organsko snov. Lahko dodate organska gnojila ali naredite zastirko okrog rastlin na vašem vrtu. Zastirka tudi ohranja vlago in ohlaja zemljo. To ponavljajte vsako leto.

Zelenjavni vrt

 

KAKO IZBOLJŠAMO GLINENA TLA?

Pri glinenih tleh je ravno obratno kot pri peščenih tleh. Tukaj so delci majhni in ploski, navadno se združijo tako tesno, da med njimi skoraj ni prostora. Ko so glinena tla mokra, so lepljiva in na njih je težko karkoli obdelovati. Voda odteče zelo počasi, ko pa se tla posušijo, so trda in razpokana.

Pomanjkanje poroznega prostora pomeni, da so tla na splošno nizka v organski snovi, kot tudi v mikrobni aktivnosti. Korenine rastlin so zakrnele, saj se nove korenine težko potiskajo skozi zemljo. Glineno zemljo je tudi težko obdelovati. Na srečo je veliko glinenih tal bogatih z minerali, ki bodo na voljo vašim rastlinam, ko boste izboljšali strukturo vaših tal.

IZBOLJŠANJE GLINENE ZEMLJE

Tako kot pri peščeni zemlji, tudi pri glineni zemlji vsako leto dodajajte organsko snov. Če je mogoče, dodajajte organsko snov že v jeseni. Če boste redno dodajali organsko snov, bo vaša zemlja iz leta v leto bolj produktivna. Za izboljšanje glinenih tal vam priporočamo tudi organski izboljševalec tal Big start, ki je na voljo v naši spletni trgovini. Zaradi velike vsebnosti huminskih kislin vam bo izboljševal zemljo, hkrati pa hranil koristne mikrobe v tleh.

PREKOPAVANJE ZEMLJE

Prekopavanje zrahlja zemljo, da lahko korenine lažje prodrejo vanjo. Toda prekopavanje, ko je zemlja preveč mokra ali tudi presuha, lahko uniči njeno strukturo. Prekopljite takrat, ko je zemlja dovolj vlažna, da se ustvari ohlapna »krogla«, vendar dovolj suha, da razpade, ko jo spustite. Za prekopavanje lahko uporabite lopato, motiko ali vile, po želji.

IZBERITE SVOJE RASTLINE

Nekateri ljudje mesece brskajo po katalogih; nekateri se odpravijo v vrtne centre in kupijo, kar jim pokažejo prodajalci. Ena ali druga metoda deluje, če izberete rastline, prilagojene vašemu podnebju, vaši prsti in količini sončne svetlobe na vašem vrtu. Predlagamo nekaj rastlin, ki so primerne za začetnike:

  • Paradižnik,
  • paprika,
  • solata,
  • kumare,
  • sončnice,
  • jagode,
  • korenček.

POSADITE JIH V ZEMLJO

Rastline kot so paradižnik ali paprika so občutljive na zmrzal, zato je priporočljivo, da jih sejemo po zadnji zmrzali na vašem območju. Priporočamo po 15. maju. Nekatere rastline, kot so solata ali sončnice, lahko enostavno gojimo iz semena. Posejemo jih direktno na vrt. Bodite prepričani, da ste prebrali informacije na paketu o času sajenja, globini sajenja, razmaku, itd… Rastline iz semen lahko posadite tudi že prej in jih imate na okenskih policah do zadnje zmrzali.

Presajanje rastlin

ZALIVANJE

Sadike se ne smejo nikoli izsušiti, ko so majhne. Zalivajte jih vsak drugi dan ali po potrebi tudi vsaki dan. Vendar pazite, da ne bodo premokre, kar lahko na dolgi rok povzroči gnitje koreninskega sistema. Ko boste rastline presadili na vrt ali njivo, naredite okrog njih zastirko, kar bo pomagalo zadrževati vodo v območju koreninskega sistema. Hkrati pa bo zastirka počasi razpadala in ustvarjala organsko maso. Kako pogosto boste morali zalivati je odvisno tudi od vaše strukture zemlje. Rastline zalivajte zgodaj zjutraj ali proti večeru, ko se zrak ohladi. Zalivajte počasi, da voda lepo odteče v zemljo. Pod zastirko dodajte organsko gnojilo Big plant, ki bo poskrbelo, da bodo vaše rastline močne in odporne.

VZTRAJAJTE

Naj bo vaš vrt vaš ponos. Kadar bo potrebno ga zalijte, dodajte mu gnojila, ki so izjemno pomembna za dobro in zdravo rast rastlin in uživajte ob vsakodnevnem pogledu na vrt. Vaš vrt vam bo hvaležen za redno skrb in vas bo ob koncu sezone nagradil z obilico sveže in zdrave hrane.

V naslednjih naših e-novicah vam bomo predstavili najpogostejše simptome pomanjkanja hranil pri rastlinah.

Želimo vam uspešno pripravo zemlje za vaš vrt,

ekipa Organics nutrients

 

Bodite na tekočem

Prijavi se na novice in prejmi 10% popust

Bodite obveščeni o aktualnih akcijah in nasvetih