Dostava po celem svetu. Brezplačna dostava v Sloveniji nad 50€.
Search icon

Uspešno kaljenje semen

Sejanje in kaljenje semen pred začetkom sezone je pomemben korak pri pripravi vrta ali polja. To omogoča, da sadike zrastejo in se okrepijo, preden jih presadimo na stalno mesto ali pa jih pustimo, da rastejo v lončkih ali posodi. Tu je nekaj splošnih korakov za uspešno sejanje semen pred začetkom sezone:

 Primeren čas za sejanje semen

Paradižnik, paprika, čili in ostale plodovke sejemo v zemljo od sredini februarja pa vse do sredine marca. Rastlina potrebuje za presajanje na vrt nekje med 50-60 dni.
Brokoli, špinača, cvetača, solata pa se za sadike seje od februarja do marca.

Kaj potrebujemo za vzgojo sadik?
Za vzgojo sadik doma potrebujete primerno seme, ki ga lahko kupite ali pa ga imate shranjeno od lanskih plodov. Semena lahko sadite direktno v posamezne lončke ali v skupno posodo in jih kasneje prepikirate. Mi priporočamo zadnjo metodo, saj so rastline takrat večje in močnejše, koreninski sistem pa se bolj razvije.
Potrebujete še primeren prostor kot je okenska polica z več sonca (rastline potrebujejo vsaj nekaj direktne sončne svetlobe, da lepše rastejo). Če nimate primerne okenske police lahko rastline postavite pod posebno fluo svetilko ali pod LED svetilke. Rastlina mora imeti 12-15 ur svetlobe in 9-12 ur teme. Luči se lahko kupijo trgovinah z vrtnarsko opremo ali v trgovinah s tehničnim blagom in razsvetljavo.
Zelo pomembno je, da za sejanje uporabite zelo kvaliteten substrat, saj rastline takrat najlepše uspevajo. Substrat naj bo čimbolj fin, primeren za sejančke in po možnosti vsebuje še perlit.
Priporočamo še organsko gnojilo Big start, ki bo semenom pomagalo hitreje vzkliti. Procent vzkaljenih semen pa se bo povečal.

IMG 20240118 WA0050
Za sejanje potrebujemo semena, zemljo, posodo in pršilko.

1. Korak
Posodo napolnimo z zemljo nekje do 3/4.

Posoda z zemljo.
Posoda z zemljo.

2. Korak
na zgornji sloj zemlje enakomerno posipamo semena. Pazimo, da so semena malo narazen eno od drugega.

Semena v zemlji.
Semena v zemlji.

3. Korak
Po semenih narahlo potresemo tanek sloj zemlje( Samo toliko, da so semena pokrita 1-2mm).
Po zgornjem sloju poškropimo z mešanico Big start in vode. Big start poskrbi, da semena hitreje vzklijejo, odstotek vzkaljenih semen pa se bistveno poveča. Big start prav tako poskrbi za zdrav in močan koreninski sistem.

 

Zgornji sloj zemlje poškropimo z mešanico vode in Big start.
Zgornji sloj zemlje poškropimo z mešanico vode in Big start.

4. Korak
Najbolje je, če čez posodo pokrijete prozoren pokrov ali prozorno folijo, da se zemlja ne suši tako hitro. Zgornji sloj zemlje naj bo ves čas vsaj malo vlažen, a pazimo, da ne namakamo preveč. Če se nam zgornji sloj zemlje osuši lahko semena hitro odmrejo in ne bodo vzklila. Če pa zemljo preveč namakamo pa bodo korenine začele kasneje gniti in se ne bodo razvijale perfektno.
Za vlaženje zemlje pri semenu je najbolje na začetku pršilka. Vsak dan ali po potrebi na rahlo poškropimo, da je zgornji prvi 1cm-2cm zemlje vlažen. Ko sadike pokukajo iz zemlje folijo ali pokrov odstranimo.

Posodo pokrijemo, da se zemlja ne suši tako hitro.
Posodo pokrijemo, da se zemlja ne suši tako hitro.

5. Korak
Posodo postavite na toplo mesto, temperatura naj bo od 20° do 25° stopinj. Semena bodo za vzkalitev potrebovala okrog 7-14 dni. Semena za kaljenje ne potrebujejo svetlobe, ko pa vzklijejo pa jim zagotovite dovolj svetlobe, da lahko lepo rastejo. Ko rastline pokukajo iz zemlje pokrov ali folijo odstranimo. Če rastline ne bodo imele dovolj svetlobe bodo stebla pretegnjena, listi pa bodo bledi. Zato naj bodo na okenski polici, ki ima največ dnevne sončne svetlobe( Če imamo zraven okenske police radiator, pazimo, da ni prevroč). Še bolje pa je če imamo sadike pod fluorescentnimi ali LED lučmi, ki so primerne za rastline.

Sadike čilija pod LED lučjo.
Sadike čilija pod LED lučjo.

.

Bodite na tekočem

Prijavi se na novice in prejmi 10% popust

Bodite obveščeni o aktualnih akcijah in nasvetih