Dostava po celem svetu. Brezplačna dostava v Sloveniji nad 50€.
Search icon

VZGOJA ČILIJA

SAJENJE ČILIJA

Rastline čilija so odličen izbor za vsak manjši ali veliki vrt. Obstaja zelo veliko vrst teh »vročih« paprik, kot jim nekateri pravijo, od skoraj nepekočih do ekstremno pekočih. Lahko jih posadimo kot okrasno rastlino, saj bodo v času cvetenja in kasneje v času zorenja prava paša za oči.

Da bi zagotovili, dober pridelek potrebujejo čiliji ogromno toplote, gnojenja in sončno lego. Lahko jih gojimo v rastlinjaku ali na prostem. Zelo pekočim čilijem vsekakor odgovarja vzgoja v rastlinjakih, saj je tam še bolj vroče in lahko razvijejo še več pekočnosti, okusa in vonja.

Jalapeño

IZIBIRA ZEMLJE

Priporočamo, da uporabljate kvalitetno mešanico zemlje, ki vsebuje humus. Zemlji lahko po želji dodate perlit, saj bodo korenine imele boljše zračenje. Za najboljše rezultate in zdravo rast sadik dodajte zemlji naravni izboljševalec in biostimulant Big plant, ki vnese v zemljo koristne mikroorganizme in naredi sadike odporne proti boleznim. Zemlja naj ima nevtralni pH, nekje med 6,8 in 7.

SADIKE ALI SEMENA?

Rastline čilija lahko kupite ali pa jih vzgojite iz semen. Za kalitev semena potrebujete vsaj 20 °C, zaradi hitrejše in boljše kaljivosti. Semena položite v vlažno papirnato brisačko, jo preložite, tako da bodo semena pokrita. Vse skupaj položite nekam na varno in temno mesto. Če se boste odločili za vzgojo čilija iz semen, morate začeti zelo zgodaj spomladi, nekje v začetku meseca marca.

 

Čili sadika pri presajanju

PRESAJANJE ČILIJA V NARAVO

Ko so sadike dovolj velike, okrog 10-15 cm jih lahko presadimo v naravo. Tukaj bi vas opozorili, da ne prehitevate in jih posadite nekje v sredini maja. Zemljo dobro pripravite, prekopljite in jo pognojite. Priporočamo, da na vsako rastlino posujete po koreninah Mykorizo premium kar bo povečalo vaš koreninski sistem do 400% in posujete ob posajeni sadiki merico organskega gnojila Big plant, ki bo sadiki dodalo hranila za 1 mesec. Tako bodo vaše sadike preskrbljene s hranili in koristnimi bakterijami 3-4 tedne. Luknja naj bo globoka okrog 20 cm, sadite pa jih v razmaku 60 cm. Tako kot večina rastlin, tudi čili lepše uspeva v bogatih tleh. Mykoriza premium bo pomagala čilijem razviti boljši in večji koreninski sistem, kar se bo posledično poznalo, da bodo rastline večje in bolj zdrave, končni pridelek pa bo obilnejši.

Nasad bio čilija

ZALIVANJE ČILIJA

Čili v sušnih obdobjih zalivatje 2 do 3 krat na teden. Priporočamo, da zalivajte manjkrat in z več vode, saj bodo ustvarili večje korenine in ne bodo tako odvisni od vas. Uporabite tudi zastirko, saj zadržuje vlago in zatre plevel. Vsaj enkrat tedensko jim dodajte hranila, saj čiliji obožujejo bogato prst. Priporočamo Power plant tekoče organsko gnojilo za vnos vseh potrebnih elementov in aminokislin, ki jih potrebujejo čiliji. Za izboljšanje prsti pa dodajajte Big start tekoči izboljševalec koreninskega sistema, ki bo tudi zmanjšal potrebo po zalivanju, saj bodo rastline bolj učinkovito zadrževale vodo v koreninskem območju.

POBIRANJE ČILIJEV

Čiliji potrebujejo toplo in sončno poletje, da lepo dozorijo. Pobiramo jih nekje konec meseca avgusta ali septembra. Če vaš pridelek še vseeno ni dozorel, jih lahko potrgate, saj bodo dozoreli. Pomembno je, da jih položite nekam na toplo, saj se njihovo zorenje s tem pospeši. Zraven nedozorelih plodov položite jabolka, namreč oddajajo plin etilen, ki pospeši zorenje.

KAKO SHRANITI ČILIJE?

Če želite ohraniti čilije jih zamrznite ali posušite. Posušite jih lahko v sušilnikih sadja ali jih preprosto prebodete z iglo in jih obesite na vrvico. Čilije zamrznite takoj po nabiranju. Ko jih boste odmrznili, bodo malo mehkejši, ampak ne skrbite okusi in pekočnost bo enaka, kot pri svežih čilijih.

Sušenje čilija

Naposled imate tudi številne druge možnosti za shranjevanje čilijev od vlaganja pa do priprave pikantnega olja oz. omak.

Verjamemo, da boste z zgornjimi nasveti pridelali še obilnejši in bolj oster pridelek. Za dodatna vprašanja smo dosegljivi na info@organicsnutrients.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bodite na tekočem

Prijavi se na novice in prejmi 10% popust

Bodite obveščeni o aktualnih akcijah in nasvetih