Dostava po celem svetu. Brezplačna dostava v Sloveniji nad 50€.
Search icon

VZGOJA PARADIŽNIKA

Paradižnik je ena izmed najbolj priljubljenih vrst zelenjave, ki jih vrtičkarji gojijo na svojih vrtovih. Pravzaprav nas ne čudi, da se toliko ljudi odloča za sajenje paradižnika, saj je okusen, zdrav in še lepo izgleda. Obstaja res veliko različnih vrst paradižnika, najrazličnejših oblik, barv in okusov. Da boste lahko pridelali najokusnejši in najbolj zdrav paradižnik smo vam pripravili nekaj trikov kako vam bo to tudi lažje uspelo.

SEMENA IN SADIKE

Večina vrtnarjev začne s kalitvijo semen paradižnika približno 5 do 6 tednov pred zadnjo predvideno spomladansko zmrzaljo. Sajenje semen se začne v notranjih prostorih. Prednost sajenja paradižnika iz semen je velika izbira vrst paradižnika, saj se nam ni treba zanašati na to, kaj bodo ponujali vrtni centri.

Če se boste odločili za nakup sadik v vrtnih centrih, sadike dobro preglejte. Listje mora biti temno zelene barve, preglejte pa tudi spodnjo stran listov, ali so sadike zdrave in nimajo kakšnih škodljivcev.

Zdrave sadike so tudi bolj produktivne, plodovi pa bolj zdravi.

Vedno posadite sadike po zadnji predvideni zmrzali (po 15. maju). Ne prehitevajte, saj ne boste s tem nič pridobili. Če posadite sadike v preveč mrzlo zemljo, se lahko zgodi, da rastlina ne more uspešno absorbirati različnih hranil. Njena rast se upočasni, kar se pozneje pozna pri plodovih.

Paradižnike posadite na razdalji 60-70 cm. Paradižnik odlično raste skupaj s solato in baziliko, zato priporočamo, da ju posadite med paradižniki in tako zapolnite prazen prostor.

Domače sadike paradižnika

PODNEBJE IN ZEMLJA

Paradižniku ugaja bolj toplo podnebje in vsaj 8 ur sončne svetlobe. Ph zemlje mora biti nekje od 5,5 do 6,8, obožuje pa rodovitno zemljo. Tla morajo biti zrahljana in bogata z organskimi snovmi. Priporočamo, da okrog zasajenih paradižnikov naredite zastirko, saj bodo tla ostala bolj dolgo vlažna, hkrati pa se vam bo povečevala organska snov v zemlji in delovanje koristnih mikroorganizmov.

GNOJENJE

V začetni fazi gnojenja ne smemo pretiravati z dušičnimi gnojili, saj vam bo veliko dušika dalo veliko listja in ne veliko plodov. Priporočamo gnojilo Big plant z uravnoteženo NPK formulo 3-3-3, hkrati pa vam bo paradižnik zaščitilo pred različnimi insekti in sploh v jesenskih dneh pred plesnijo. Big plant ustvari bolj plodna tla in tudi poveča organsko snov v tleh. To vam bo omogočilo dobro in zdravo rast vaših sadik. V naslednji fazi, ko se začnejo pojavljati cvetovi na sadikah, zalijte z gnojilom Power plant z NPK formulo 5-1-5, saj vsebuje idealno razmerje tako za rast paradižnika, kot tudi za dober razvoj plodov v kasnejši fazi. Priporočamo tudi listno gnojenje z gnojilom Big start, saj vsebuje morske alge, katere snovi naredijo paradižnik bolj odporen, hkrati pa mu omogočijo boljše absorbiranje vseh hranil v zemlji.

ZALIVANJE

Redno zalivajte, toda pustite, da se zemlja občasno malo posuši. Kadar so paradižniki v preveč suhi ali preveč mokri zemlji, se pričnejo težave. Poskušajte ohraniti optimalno vlago v vaših tleh. V vročih poletnih dneh jih je potrebno zalivati skoraj vsak dan. Bodite pozorni in sčasoma boste ugotovili, koliko vode potrebujejo vaši paradižniki. Ko se posuši zgornja plast zemlje je čas za zalivanje.

Zalivanje paradižnika

TRGANJE ZALISTNIKOV, DA ALI NE?

Marsikdo se sprašuje ali je bolje potrgati zalistnike ali jih pustiti. Od vas je odvisno, kako želite, da vaš paradižnik raste. Če jih pustite, bo paradižnik pridelal več plodov, vendar bodo le ti manjši. Paradižnik ne bo rastel tako v višino, ampak bolj v širino. Pri tem morate paziti, da paradižniku nudite dobro oporo, saj se bo v nasprotnem primeru lahko polomil, zaradi prevelike teže plodov. Če zalistnike potrgate, bo paradižnik rastel bolj v višino in ustvaril manj plodov. Ti plodovi bodo vsekakor večji, čeprav jih bo manj. Tudi tukaj morate paziti, da paradižniku nudite dobro oporo. V kolikor ne veste katero tehniko bi uporabili, poskusite z zalistniki z drugim paradižnikom pa brez zalistnikov. Tako boste ugotovili katera tehnika vam bolj ustreza.

Trganje zalistnikov

OPORA ZA PARADIŽNIK

Paradižniku je potrebno nujno postaviti oporo, saj ga v nasprotnem primeru malo močnejši veter polomi. Kot odlična opora se izkažejo različni leseni količki ali bambus. Opora naj bo visoka med 1,50 m in 2 m.

opora za paradižnik iz bambusa

Kot odlična opora se je izkazala tudi vrvica katero privežemo na postavljeno konstrukcijo kot prikazuje spodnja slika.

Opora za paradižnik iz vrvice

Sedaj ste pripravljeni in lahko zavihate rokave ter katero od zgornjih priporočil preizkusite v praksi. Verjamemo, da boste pridelali okusen in obilen pridelek.

Bodite na tekočem

Prijavi se na novice in prejmi 10% popust

Bodite obveščeni o aktualnih akcijah in nasvetih