Dostava po celem svetu. Brezplačna dostava v Sloveniji nad 50€.
Search icon

Z MIKROORGANIZMI DO ŽIVE ZEMLJE

Čeprav bi se morda zdelo lažje in hitreje gnojiti rastline namesto tal, saj obstaja tudi nekaj tehnik sajenja, katere ne potrebujejo prsti, kot so aeroponika in hidroponika, ampak na dolgi rok ima pognojevanje zemlje številne prednosti.

Izboljševanje tal poveča razpoložljivost hranil v zemlji, kar se bo poznalo na vaših rastlinah, saj bodo ustvarjale bolj okusne in seveda bolj zdrave plodove. Izboljševanje zemlje ustvarja tudi njen življenski cikel ter ji dodaja biomaso. S pravilnim pognojevanjem prinašamo zemlji še veliko pozitivnih stvari, ena izmed njih so koristni mikroorganizmi v tleh. Brez njih rastline ne morejo absorbirati hranil iz tal in so za zdravo rast rastlin še kako pomembni.

KAJ SPLOH SO KORISTNI MIKROORGANIZMI?

Mikroorganizmi so bakterije, glive, protozoi, aktinomiceti in alge, ki so v tleh prisotni v tankem sloju. Pomagajo razgraditi organske snovi in so odgovorni za mineralizacijo surovin, hkrati pa koreninam dostavljajo hranilne snovi. Mikroorganizmi imajo velik vpliv na samo plodnost tal.

Neverjetno je, da lahko en gram zdravih tal vsebuje več kot miljardo koristnih bakterij. Vse te organizme je mogoče razdeliti med avtotrofe ali samohranilne (rastline, alge in cianobakterije), ter heterotrofe, ki so ravno nasprotne od avtotrofih in za preživetje potrebujejo hrano iz snovi drugih organizmov (glive, bakterije), saj razkrajajo organsko snov.

Tako kot so koristne bakterije in mikroorganizmi koristni za zdravje in dobro počutje ljudi, so koristni tudi za zdravje rastlin, saj povečujejo odpornost rastlin proti različnim škodljivcem.

Ker pa se velike kmetije ponavadi odločijo za hitro gnojenje s kemičnimi gnojili, s tem uničujejo zgornjo plast zemlje (ravno tisto plast, ki vsebuje največ mikroorganizmov). Pri tem  zemlja izgublja na kakovosti, kar se kasneje posledično pozna na samih pridelkih.

 

NAČINOV ZA POVEČANJE PRISOTNOSTI MIKROORGANIZMOV V VAŠIH TLEH  JE VEČ

KOMPOSTIRANJE

Kompostiranje je naravni proces, ki razgrajuje biološko spremembo prsti.

HUMUS
humus v tleh izboljša prisotnost mikroorganizmov.
PERMAKULTURA

Permakultura postaja v svetu vrtičkarjev vedno bolj pribljubljena. Je v bistvu načrtovanje in sodelovanje z naravo. Lahko bi dejali, da je obnova za okolje, saj orodja, ki se uporabljajo v permakulturi definitivno vplivajo na obnovo zemlje. Pomembno je omeniti še, da se permakultura najpogosteje uporablja za obnovitev pokrajin, ki se soočajo z izgubo plodnosti.

DODAJANJE GNOJILA BIG PLANT

Gnojilo Big plant vsebuje več kot 5 milijonov kolonij, ki tvorijo en gram vsake funkcionalne skupine koristnih bakterij in mikroorganizmov (dušične bakterije, pseudomonas, fosforjevi solubilizatorji in heterotrofi). Zraven tega vsebuje še več kot 100 milijonov “fungi” spor na gram. V Big plant gnojilu je prisoten tudi chitin, zaradi česar rastlina ustvari encim chitanase. To je biopesticidni encim, ki pretvori chitin v dušik in hitozan, ter ubije vse škodljive plesni in škodljive gliste, ki se prehranjujejo s koreninskim sistemom. Z dodajanjem gnojila Big plant izboljšate življenje v zemlji in svojim rastlinam omogočite, da izkoristijo svoj maksimalen potencial.

100% organsko gnojilo Big plant.

 

Bodite na tekočem

Prijavi se na novice in prejmi 10% popust

Bodite obveščeni o aktualnih akcijah in nasvetih