Dostava po celem svetu. Brezplačna dostava v Sloveniji nad 50€.
Search icon

KAKO PRAVILNO ZALIVATI VRT?

KAKO PRAVILNO ZALIVATI VRT?

Ko vprašamo vrtnarje kaj je njihov največji problem pri vrtnarjenju, je eden izmed najpogostejših odgovorov zalivanje vrta. Zalivanje vrta je eden od ključnih vidikov uspešne rasti rastlin na vašem vrtu. Zdi se, da zalivanje vrta ne bi smel biti nikakršen problem, ampak ni tako. Ena izmed ključnih napak pri novopečenih vrtnarjih je neprimerno zalivanje rastlin. Zelenjava potrebuje veliko vode, da nam lahko pripravi slastno hrano, če rastline ne dobijo dovolj vode ne bodo proizvedle optimalne količine pridelka. In ne samo to, neprimerno zalivanje lahko povzroči veliko težav rastlinam, zelenjava lahko začne gniti, pojavijo se tudi razpoke.

Torej, če vaš vrt ni takšen kot bi si želeli in ne proizvaja toliko pridelka, je morda krivo prav nepravilno zalivanje sadik.

Najboljši način za zalivanje rastlin je, da zalijemo vodo spodaj ob rastlinah in ne po rastlini. Tako bomo preprečli, da ne bodo listi mokri, hkrati pa preprečimo tudi rast glivic in plesni. Zalivanje rastlin pri zemlji pomaga tudi pri zmanjševanju rasti plevela, saj zalijete le svojo zelenjavo in ne celotnega vrta. Zalivamo vedno s postano vodo ali deževnico, saj voda direktno iz pipe vsebuje klor, ta pa škodi rastlinam.

KDAJ JE NAJBOLJŠI ČAS ZA ZALIVANJE VAŠEGA VRTA?

Najboljši čas za zalivanje vašega vrta je zgodaj zjutraj. Rastlinam se lahko listi posušijo, s čimer preprečujemo plesen in bolezni. Zalivanje zjutraj pripomore tudi k ohranjanju vode, saj v vročem sončnem popoldnevu voda ne bo tako hitro izhlapela.

Drugi najboljši čas za zalivanje rastlin je zvečer, ko se spustijo temperature.

KAKO POGOSTO ZALIVATI VRT?

Dobra novica je, da vam vrta ni potrebno zalivati vsak dan. Če zalivamo rastline vsak dan malo, bodo njihove korenine plitke in bodo postale odvisne od nas, kar pomeni vsakodnevno zalivanje. Boljše je, če zalivate vrt manjkrat in zalijete z več vode. Korenine bodo globlje in zalivanje ne bo potrebno tako pogosto.

KOLIKO VODE MORAJO DOBITI RASTLINE?

Eno izmed splošnih pravil je, da vaš vrt potrebuje 2,5 do 5 cm vode na teden. Postavite merilnik vode na vaš vrt, saj vam ta pomaga oceniti kako močno je deževalo. Če je deževalo manj kot zgoraj omenjeno, morate svoj vrt dodatno zaliti.

KAKO OHRANJATI VLAŽNOST  ZEMLJE?

V poletnih mesecih je veliko košnje trave. Uporabite jo kot zastirko okrog rastlin, saj bo zadrževala vodo. Glede na vrsto prsti, ki jo imate na svojem vrtu, bo odvisna tudi količina zalivanja. Peščenim tlem voda hitreje odteče kot glinastim.

Dodajanje komposta in gnojila BIG PLANT bo pomagalo rastlinam ohranjati vodo v tleh in je kot nalašč za izboljšanje katerekoli zemlje. BIG PLANT naredi rastline tudi odpornejše proti suši in bodo tako v vročih mesecih  lažje prenašale sušo.

Dandanes se dobi vrsto pripomočkov za zalivanje. Najboljše je, če priključite avtomatski zalivalni sistem in tako vam ni potrebno skrbeti za zalivanje.

Bodite na tekočem

Prijavi se na novice in prejmi 10% popust

Bodite obveščeni o aktualnih akcijah in nasvetih