Dostava po celem svetu. Brezplačna dostava v Sloveniji nad 50€.
Search icon

NASVETI ZA SUPER PRODUKTIVEN VRT

STE SE KDAJ SPRAŠEVALI, KAKO NEKATERIM USPEVA VSE KAR POSEJEJO NA VRT? PREDSTAVLJAMO VAM NEKAJ NAČINOV, S KATERIMI BO TUDI VAŠ VRT VIDETI KOT VRT PROFESIONALCEV.

 

GOLA TLA NISO PRAVA REŠITEV

Že od nekdaj kmetje po končani sezoni njive preorjejo in jih pustijo prazne do naslednjega leta. Se vam zdi to odlična rešitev? Seveda ne, pa poglejmo razloge zakaj temu ni tako.

Tla nerada ostajajo prazna. Rastline, ki rastejo v zemlji zagotavljajo zaščitno plast in s tem varujejo naš dragocen in živahen medij – zemljo. Prav tako skrbijo za ugodno stanje tal s konstantnim pretokom glukoze, nekatere pa se celo pretvorijo v nekakšen humus za podporo mikroorganizmom in pridelkom. V tleh je prisotna nenehna komunikacija med rastlinami in talnimi mikroorganizmi, ki je namenjena čim boljšemu zdravju in vitalnosti tega vesolja pod našimi nogami. V kolikor rastline odstranimo iz njihove skupnosti se lahko sistem hitro poruši. To je tudi glaven razlog, zakaj tal nikoli ne puščamo čisto praznih.

RASTLINE BOLJE USPEVAJO OB  DRUGIH RASTLINAH

Znanstveniki so že dokazali, da rastline bolje uspevajo v prisotnosti drugih rastlin. Rastline bi lahko celo primerjali z nami samimi – ljudmi. Radi se zbiramo na lokacijah, kjer je prisotna večja etnična raznovrstnost, več zabave, hrane. Raznolikost je prav tako bistvenega pomena za rastline, kot je za ljudi in živali. Bolj bogat in raznolik kot je naš vrt ali njiva, večja je posledično tudi dinamika življenja v zemlji. Neupoštevanje tega naravnega zakona je lahko za vaš vrt tudi usodno.

ZASTIRKA POMAGA PRI GRADNJI HUMUSA

Ko imamo po vrtu ali njivi zastirko se ta počasi razgrajuje in ustvarja plast humusa, kar posledično povečuje organsko snov v tleh. S tem dodatno spodbujamo talne mikroorganizme in bakterije. Za zastirko lahko uporabljamo tudi pokošeno zelenico. Najboljša je sveže pokošena, vendar je zelo priporočljivo da jo pred uporabo posušimo. V kolikor želite povečati vsebnost humusa v zemlji vam predlagamo odlično organsko gnojilo Big Plant, ki vsebuje ogromno koristnih mikroorganizmov in koristnih bakterij potrebnih za uspešno in zdravo rast vaših rastlin. V zemljo prav tako vnese življenje in poveča razkroj organske snovi.

Zastirka iz sveže pokošene zelenice.

GOLA TLA SO VABILO ZA EROZIJO

Vsako leto v Sloveniji in tudi drugod po svetu izgubimo na tone rodovitne zemlje. Pri nas letno izgubimo do 4t/ha odlične prsti. V mešanem gozdu je erozija do 6 kg/ha, na travnikih do 39 kg/ha, na zorani njivi pa kar 22.000 kg/ha. Ko pride do erozije tal, voda ne odteka več v prst, kar povzroči nerodovitno zemljo. Gola tla so vabilo za erozijo, saj preprosto ni nobenega rastlinskega stabilizacijskega učinka in “lepila” (humusa in mikrobnih eksudatov), da bi se lahko rodovitna zemlja zadržala.

KAKO PREPREČITI NASTANEK ŠKODLJIVCEV NA VRTU?

Rastlini, kot so gorčica in ognjič sta zelo učinkoviti pri preprečevanju škodljivcev in koreninskih zajedavcev. Naše organsko gnojilo Big Plant vsebuje snov hitin, ki sproži avtoimunski sistem rastlin s katerim odvrača škodljivce, da bi napadale rastline. Cvetlice na vašem vrtu bodo pritegnile in nahranile opraševalce, kar bo povečalo proizvodnjo na vašem vrtu, hkrati pa jim nudilo tudi hrano. Čebele se dnevno borijo za obstoj, saj jih kemikalije, insekticidi, gensko spremenjeni pridelki in elektromagnetno sevanje različnih oddajnikov pobijajo. Einstein je nekoč dejal, da bo svet brez čebel deloval le še 4 leta. Tudi vi lahko naredite nekaj za čebele in svet že danes, da na svojem vrtu, njivi ali vinogradu uporabljate izključno organska gnojila.

ZASADITEV PRAZNIH GREDIC

V kolikor so tla prazna jih zasadite s katero od rastlin za zeleno gnojenje. Pri odločanju izbora rastlin, ki fiksirajo dušik in izboljšujejo naša tla imamo veliko možnosti. Lahko posadimo različne vrste rastlin kot so lucerna, različne stročnice ali deteljo. V primeru, da smo v vseh letih zemljo izčrpavali in je prst zato slabše kakovosti lahko na prazne grede posejemo rastline za zeleno gnojenje. Tla so v zelo kratkem času prekrita in zaščitena pred negativnimi vremenskimi vplivi, prav tako pa omenjene rastline pozitivno vplivajo na strukturo tal. NA NARAVEN NAČIN DO NAJVEČJIH RASTLIN.

Lucerna

 

Z upoštevanjem zgornjih nasvetov bo vaš vrt preverjeno prinašal boljši in večji pridelek. Vabljeni, da nam zaupate na info@organicsnutrients.com še kakšen vaš način s katerim ste si pomagali in ga z veseljem delimo z našim občinstvom.

Bodite na tekočem

Prijavi se na novice in prejmi 10% popust

Bodite obveščeni o aktualnih akcijah in nasvetih