NASVETI ZA SUPER PRODUKTIVEN VRT

Ste se kdaj spraševali, kako nekaterim uspeva vse kar posejejo na vrt? No, tukaj lahko preberete nekaj načinov, s katerimi bo tudi vaš vrt videti kot vrt profesionalcev.

 

GOLA TLA NISO PRAVA REŠITEV

Že od nekdaj kmetje po končani sezoni njive preorjejo in jih pustijo prazne do naslednjega leta. Se vam zdi to odlična rešitev? Seveda ne, pa poglej zakaj ne.

Tla v nobenem trenutku ne marajo, da so prazna. Rastline, ki rastejo na zemlji, zagotavljajo zaščitno plast, da izolirajo in varujejo naš dragoceni, ter živahen medij, zemljo. Rastline hranijo ugodno življenje v tleh s konstantnim pretokom glukoze, nekatere pa se pretvorijo v humus za podporo mikroorganizmom in pridelkom. V tleh obstaja stalna komunikacija med rastlinami in talnimi mikroorganizmi, ta komunikacija je namenjena čim boljšemu zdravju in vitalnosti vesolja pod našimi nogami. Ko rastline odstranimo iz njihove skupnosti, se lahko sistem hitro poruši. To je razlog, zakaj tal nikoli ne pustite čisto praznih.

ZAGOTAVLJANJE BIOTSKE RAZNOVRSTNOSTI

Dejstvo je, da rastline bolje uspevajo v prisotnosti drugih rastlin. Podobno kot pri ljudjeh. Zbiramo se v mestih, kjer je večja etnična raznolikost, več zabave, hrane,… Raznolikost je bistvenega pomena tako za rastline, ljudi in tudi živali. Širši spekter raznolikosti imamo na svojem vrtu ali njivi, večja je dinamika življenja v zemlji. Neupoštevanje tega naravnega zakona je usodna napaka v modelu sodobnega kmetijstva.

ZASTIRKA POMAGA PRI GRADNJI HUMUSA

Ko imamo po vrtu ali njivi zastirko, se ta počasi razgrajuje in ustvarja humus, kar povečuje organsko snov v tleh. S tem dodatno spodbujamo talne mikroorganizme in bakterije. Za zastirko lahko uporabljate tudi pokošeno zelenico. Lahko uporabljate sveže pokošeno vendar je najbolje, da jo pred uporabo posušite. Za povečanje humusa v zemlji je odlično organsko gnojilo Big plant, ki vsebuje ogromno koristnih mikroorganizmov in koristnih bakterij. V zemljo vnese življenje in poveča razkroj organske snovi.

Zastirka iz sveže pokošene zelenice.

EROZIJA ZEMLJE

Vsako leto v Sloveniji in tudi drugod po svetu izgubimo na tone rodovitne zemlje. V Sloveniji letno izgubimo do 4t/ha odlične prsti. V mešanem gozdu je erozija do 6kg/ha, na travnikih do 39kg/ha, na zorani njivi pa kar 22000 kg/ha. Ko pride do erozije tal, voda več ne odteka v prst in posledično je zemlja zelo nerodovitna. Gola tla so vabilo k eroziji, ker preprosto ni nobenega rastlinskega stabilizacijskega učinka in nobenega “lepila” (humus in mikrobni eksudati), ki ima vse to, da bi zadržalo rodovitno zemljo.

UPRAVLJANJE S ŠKODLJIVCI IN NEGOVANJE ČEBEL

Rastline, kot so gorčica in ognjič sta zelo učinkoviti pri preprečevanju škodljivcev in koreninskih zajedalcev. Tudi gnojilo Big plant, ki vsebuje snov hitin, sproži autoimunski sistem rastlin s katerim odvrača škodljivce, da bi napadale rastline. Cvetlice na vašem vrtu bodo pritegnile in nahranile opraševalce. To bo povečalo proizvodnjo na vašem vrtu, hkrati pa jim nudilo tudi hrano. Čebele se borijo po celotnem planetu, saj jih kemikalije, insekticidi, gensko spremenjeni pridelki in elektromagnetno sevanje različnih oddajnikov, pobija. Einstein je nekoč dejal, da bo svet brez čebel deloval le še 4 leta, če ni opraševanja in medu. Tudi vi lahko nekaj naredite za čebele in svet, tako da na svojem vrtu, njivi, vinogradu ali kjerkoli že uporabljate samo organska gnojila.

ZASADITEV PRAZNIH GREDIC

V kolikor so tla prazna jih zasadite s katero od rastlin za zeleno gnojenje. Pri izbiri rastlin, ki fiksirajo dušik v naša in izboljšujejo naša tla imamo pestro izbiro. Lahko posadimo različne vrste rastlin kot so lucerna, različne stročnice, deteljo. V primeru, da smo v vseh letih zemljo izčrpavali in imamo zato prst slabše kakovosti lahko na prazne grede posejemo rastline za zeleno gnojenje. Tla so v zelo kratkem času prekrita in zaščitena pred negativnimi vremenskimi vplivi ter pozitivno vplivajo na strukturo tal. NA NARAVEN NAČIN DO NAJVEČJIH RASTLIN.

Lucerna